روانشناسی زبان: یادگیری زبان انگلیسی امری تدریجی است
آیا به دنبال یادگیری زبان در کوتاه ترین زمان هستید؟ آیا به دنبال یا یادگیری صحیح زبان انگلیسی هستید؟ آیا می خواهید در مسیر زبان آموزی موفق شوید؟
زبان آموزان موفق سه ویژگی دارند. هر کسی این سه ویژگی روانشناختی را رعایت کند در واقع روانشناسی زبان را رعایت کرده است. با رعایت این نکات که رئوس کلی موفقیت در زبان آموزی هستند می توانید در مسیر زبان آموزی خود موفق شوید.هم اکنون حدود یک میلیارد و دویست میلیون نفر در سراسر جهان مشغول یادگیری حداقل یک زبان خارجی هستند. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید, مطالعه این مقاله را به شما توصیه می کنیم.
صرفنظر از اینکه زبان آموزی شما برای ارتقاء جایگاه شغلی و موفقیت های حرفه ای یا آماده شدن برای مهاجرت یا حتی از روی علاقه و سرگرمی باشد ، سه ویژگی مشترک در میان همه زبان آموزان موفق وجود دارد. این مقاله با بررسی داده ها از بین میلیون ها کاربر وب سایت آموزش زبان ” دولینگو” استخراج شده است.
پروفسور ماساتو هاگیوارا پژوهشگر و مهندس موسسه زبان دولینگو که مدرک دکترای خود را از دانشگاه ناگویا اخذ کرده است ، خودش به سه زبان ژاپنی، چینی و انگلیسی مسلط است. وی در زمینه ترجمه ماشینی و آموزش زبان تحقیق می کند. در ادامه نتایح تحقیق پروفسور ماساتو هاگیوارا تقدیم شما علاقه مندان به زبان می شود.
یادگیری زبان تا حدی با کاهش وزن شباهت بسیاری دارد
برخی موسسات زبان ادعا می کنند که در کوتاه ترین زمان – حتی ظرف چند هفته – می توانند کاری کنند که شما به یک زبان خارجی مسلط شوید. عده ای دیگر می گویند اگر شما لیسنینگ غیرفعال (Passive Listening) داشته باشید می توانید به زبان خارجی مورد نظرتان مسلط شوید. اما بدانید که نگاه ما واقع بینانه تر است:
علم و تجربه شخصی نشان می دهد که اکثر مردم برای یادگیری زبان دوم یا خارجی و تسلط به آن ، نیازمند گذر زمان هستند. پس سئوالی که اکنون مطرح می شود این است که چه کار باید بکنید تا در یک برنامه بلند مدت برای زبان آموزی ، موفق شوید؟
اگر زبان آموزی را با کاهش وزن و لاغری مقایسه کنیم شاید مثال خوبی باشد. آیا شما می توانید یک شبه ۱۰ کیلو لاغر کنید؟ آیا طی چند ماه می توانید ۱۰ کیلو لاغر کنید؟ کدام یک درست تر و واقع بینانه تر است؟
شما در بلند مدت برای تناسب اندام به ورزش و رژیم غذایی مناسب نیاز دارید. در بحث زبان آموزی هم برای موفقیت بلند مدت به مطالعه منظم و مرور مطالعات قبلی ، نیاز دارید. همانطور که در رژیم غذایی لازم است بدانید چه نوع غذاها و چه نوع ورزش ها و فعالیت های فیزیکی برای سالم ماندن شما خوب است؛ در بحث زبان آموزی هم بسیار اهمیت دارد که بدانید چه نوع عادات یادگیری زبان در بلند مدت برای شما مفید و موثر است؟
در سراسر جهان ۱۵۰ میلیون نفر با استفاده از دولینگو مشغول یادگیری زبان هستند. بسیاری از این افراد با استفاده از تلفن همراه یا تبلت خود در اوقات کوتاهی که در طول روز برایشان فراهم می شود ، دارند زبان یاد می گیرند. بسیاری از افراد در مسیر رفت و آمد هر روزه داخل مترو از نرم افزار دولینگو استفاده می کنند.
پروفسور ماساتو هاگیوارا می گوید که در تحقیق خود از داده های مربوط به همین زبان آموزان در موسسه دولینگو استفاده کرده و به اطلاعات ارزشمندی دست یافته است. وی با بررسی این اطلاعات به الگوهای رفتاری زبان اموزان موفق پی برده است. در ادامه به سه عادت زبان آموزان موفق اشاره می کنیم.
عادت شماره یک یادگیری زبان: رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود
یکی از بهترین شاخص های پیش بینی موفقیت افراد در مسیر زبان آموزی و هر کار دیگری این است که در آن کار پیوسته عمل کنند. مداومت در بلند مدت معجزه می کند. یک ورزشکار برای بالا رفتن روی سکوی اول در هر رشته ای ، چه در مسابقات داخلی و چه در مسابقات جهانی و المپیک ، باید آهسته و پیوسته حرکت کند. حرکات پرشتاب همراه با وقفه مصداق بارز بی برنامگی و شکست است. یادگیری زبان هم از این قانون مستثنی نیست. تحقیقات نشان می دهد افرادی که هر روز یا یک روز در میان حداقل پنج دقیقه مشغول زبان آموزی می شوند ، احتمال تداوم زبان آموزی آنها در بلند مدت بسیار بسیار بیشتر است.
از سوی دیگر افرادی که نامنظم زبان مطالعه می کنند و هر چند روز – بین پنج تا شش روز – سراغ زبان آموزی می روند احتمال رها کردن زبان آموزی در آنها بسیار بیشتر است. زبان آموزانی که در طول هفته روزهای بیشتری را به یادگیری زبان اختصاص می دهند ، احتمال موفقیت شان و احتمال تداوم مسیر زبان آموزی شان ، بیشتر است.
در این تحقیق همچنین الگوهای رفتاری زبان آموزان به صورت خوشه ای یا گروهی نیز مورد بررسی قرار گرفت. برای مثال عده ای از زبان آموزان عادت دارند فقط روزهای آخر هفته از نرم افز ارهای کاربردی زبان استفاده کنند. یا عده دیگری از زبان آموزان شاغل، عادت دارند در طول هفته که ساعات مشخصی از روز سر کار می روند ، در کنار این فعالیت ها زبان یاد بگیرند. این افراد طبق عادت همیشگی در آخر هفته استراحت می کنند و طبیعی است که در آخر هفته یادگیری زبان را کنار می گذارند. بررسی ها نشان می دهد این دسته از زبان آموزان توانایی زبانی یا مهارت های زبانی کمتری نسبت به سایر زبان آموزانی دارند که در طول هفته حتی یک روز در میان سراغ مطالب زبان مثل نرم افزارهای کاربردی می روند.
وقتی زبان آموزی را شروع می کنید ، بسیار اهمیت دارد که در شروع کار عادت منظم روزانه برای خود ایجاد کنید. در طول روز چند بار سراغ مطالب و محتوای آموزشی زبان بروید. این کار باعث می شود که ذهن شما فراموش نکند که قرار است زبان یاد بگیرید. اگر عادت کنید که منظم و پیوسته زبان بیاموزید ، دو نتیجه عاید شما می شود. اول اینکه به احتمال زیاد هرگز زبان آموزی را کنار نخواهید گذاشت. نتیجه دیگر این است که احتمال موفقیت شما در مسیر زبان آموزی بسیار بالا می رود.
عادت شماره دو: در تمرین زبان آموزی زیاده روی نکنید
دومین عادت زبان آموزان موفق این است که زیاده روی نمی کنند. آنها عادت دارند جلسات تمرین کوتاه و توزیع شده یا تقسیم شده داشته باشند. آنها به جای آنکه به اصطلاح جوگیر شوند و در طی یک روز سه ساعت مطالعه کنند اما در سه روز آینده اصلا سراغ زبان نروند ، روزی ده دقیقه صبح و ده دقیقه بعد از ظهر سراغ زبان آموزی می روند. البته تنظیم این عادت و ساعت های آن امری شخصی و متناسب با علائق و توانمندی های افراد است. اما نکته مهم این است که جلسات زبان آموزی نباید با افراط و تفریط همراه باشد. این جلسات باید متعادل باشد. اگر شما روزی ۱۵ دقیقه به یک فایل صوتی گوش کنید و تمرین مهارت شنیداری (لیسنینگ) انجام دهید بهتر از این است که هفته ای یک ساعت به صورت فشرده لیسنینگ کار کنید.
پژوهش پروفسور ماساتو هاگیوارا پژوهشگر و مهندس موسسه زبان دولینگو نشان می دهد زبان آموزانی که این عادت را رعایت کردند و در زبان آموزی زیاده روی نکردند ، موفق تر بودند. وقتی زبان آموز تمرین های سبک و پیوسته در مسیر زبان آموزی نداشته باشد ، مجبور می شود برای جبران عقب ماندگی به تمرین های ماراتن وار روی بیاورد که در نتیجه احتمال کنار گذاشتن زبان آموزی برای همیشه ، بسیار بیشتر می شود.
بسیاری از مطالعات روانشناسی یادگیری نشان می دهد ، انباشته کردن محتوای درسی و مطالعه فشرده آن در مدت زمان کوتاه ، باعث کاهش یادگیری می شود. در عوض وقتی که مطالب را تقسیم بندی کنید و در یک بازه زمانی نسبتا طولانی ، به صورت تقسیم شده مطالعه کنید ، احتمال موفقیت شما بیشتر می شود. در بحث یادگیری زبان خارجی نیز این موضوع کاملا صدق می کند.
عادت شماره سه یادگیری زبان : مرور، مرور و مرور
معمولا وقتی دارید زبان یاد می گیرید ، یا وقتی عاشق یادگیری مطلب جدیدی می شوید ، خیلی دوست دارید مطالب جدید را مرتبا یاد بگیرید و به اصطلاح کتاب یا هر محتوای درسی دیگر را ” شخم بزنید”. ولی فراموش نکنید که یادگیری هر مطلبی ، از جمله زبان جدید، با فراموشی همراه است. شما در گذر زمان یکسری مطالب را حتما فراموش خواهید کرد. بنابر این در برنامه ریزی های خود جایی برای مرور مطالب را کنار بگذارید.
سئوال این است که آیا می دانید چه زمانی باید مطالب و محتواهای قدیمی تر را تمرین و مرور کنید؟ هر زمان که احساس می کنید مطالب قبلی را دارید فراموش کنید ، زمان مرور آنها است.
زبان آموزان موفق بین یادگیری درس ها (محتوای آموزشی و دانش زبان) و تمرین آنها (مرور مطالب یاد گرفته شده قبلی) توازن بهتری برقرار می کنند. همین توازن کمک می کند که این دسته از زبان آموزان هرگز مسیر زبان آموزی خود را ترک نکنند.
توصیه نهایی ما :
- مطالعه منظم و پیوسته داشته باشید. پیوسته زبان آموز باشید.
- در زبان آموزی مثل هر کار دیگری زیاده روی نکنید. خود را خسته نکنید.
- مطالب آموخته شده قبلی را مرور کنید حرف آخر: زبان آموزی امری تدریجی است و یک شبه رخ نمی دهد
عضویت در خبرنامه زبان و ترجمه جلالی فر

درباره حامد جلالی فر
مترجم حرفه ای هستم اما همیشه خود را زبان آموز می دانم چون یاد گرفتن نقطه پایان ندارد. هر کسی بگوید من در فلان زبان خارجی « فول هستم» یقین کنید بی سواد است. بیش از 20 سال است که به صورت حرفه ای روزانه بین 8 تا 12 ساعت با زبان گفتاری و نوشتاری سرو کار دارم ولی هنوز فول نشدم و هرگز هم فول نخواهم شد. در مسیر زبان آموزی یک « راه بلد» هستم و می خواهم راهنمای علاقه مندان به زبان باشم. کسانی هم که دوست دارند مترجم حرفه ای شوند می توانند پس از آنکه پذیرفتند زبان آموزی « دوی سرعت » نیست بلکه « دوی ماراتن» است با من همراه شوند و این مسیر را در کنار من طی کنند و به مترجم حرفه ای تبدیل شوند.
نوشتههای بیشتر از حامد جلالی فر
دیدگاهتان را بنویسید